Vad är växtnäring och varför behövs det ?

Man brukar räkna med att 16 ämnen är nödvändiga för alla växters funktion. Grovt kan växtnäringsämnen indelas i makro och mikronäringsämnen. Till makronäringsämnena räknas Kväve, Fosfor, Kalium, Magnesium samt Svavel (N,P,K, Mg och S) samt Kol, Kalcium, Syre och Väte. Bland mikronäringsämnena kan nämnas tex Bor, Koppar, Mangan, Järn, Klor, Molybden och Zink.

Ytterligare grundämnen är nödvändiga men bara för vissa växtslag. Exempel på sådana ämnen är Natrium, Kobolt, Nickel och Kisel. Kvävefixerande växter som klöver behöver t ex tillgång på kobolt, C4-växter är beroende av natrium och sojabönor måste kunna ta upp nickel. Näringsämnena har flera olika funktioner i växten. De påverkar cellernas vattenbalans, katalyserar reaktioner i växten, är nödvändiga i fotosyntesens elektrontransport och ingår som byggstenar i växten i t.ex. aminosyror, fetter och DNA.

Viktigt att lägga märke till är att alla växtnäringsämnen behövs. Brist på bara ett enda ämne kan leda till såväl olika sjukdomar som allmänt sämre tillväxt och vitalitet hos trädet. Det är också så att brist på ett ämne begränsar växtens möjligheter att ta nytta av övriga växtnäringsämnen.

En liten översikt om respektive växtnärings funktion:

 

Makronäringsämnen

Kväve, (N)
Kväve behövs för att bygga proteiner i växtens celler, dvs mer konkret bidra till tillväxt eller till nya skott efter beskärning. Kväve är normalt det växtnäringsämne som behövs i störst mängd. All tillväxt i växten kräver kväve. Kväve bidrar också till grön bladfärg, då kväve är en viktig beståndsdel i klorofyllmolekylen. Kväve tas upp i växten i form av nitrat respektive ammoniumjoner. Men dessa joner är också relativt flyktiga i markvätskan och om växten gödslas med enbart nitrat och ammonium är effekten mycket kortsiktig. Istället är det viktigt att växtnäringen som tillförs dels innehåller ammonium och nitrat för snabb effekt men också mer långsamtverkande kväveformer som olika former av Urea och ”polyurea” som i marken kan omvandlas till former som växten kan ta upp.

Fosfor
Fosfor behövs för frösättning, men är också avgörande för t ex rotutvecklingen. Fosfor bidrar till inlagring och transport av energi från fotosyntesen. Fosfor är relativt svår-rörligt i markprofilen, så växtens rötter måste ”växa till” fosforn. Av denna anledning är det av yttersta vikt att fosfor finns i hela ”djup jorden” så att rötterna dras dit (Allgrow sprider fosfor till hela humus skiktet & djup-jorden). Fosfor är alltid viktigt men kanske allra mest i etableringsskedet.

Kalium
Kalium är viktigt för växtens ämnesomsättning och hjälper växten att förbereda ” vinter-vila”. Kalium är också en viktig komponent i växtens interna vattentransport. Brist på Kalium leder till större risk för såväl torkstress som vinterskador.

Magnesium
Magnesium är en viktig beståndsdel i klorofyll och således en förutsättning för en fungerande fotosyntes och energiförsörjning. Magnesium är liksom Kalium viktig för att reglera vatteninnehållet i växten. Man bör vara uppmärksam på balansen mellan Kalium och Magnesium eftersom de konkurrerar med varandra. Ett praktiskt sätt att hantera detta är att använda ett gödselmedel med balanserat Kalium / Magnesium -innehåll (Allgrow har detta).

Svavel
Svavel är viktig för fotosyntesen men ingår även i aminosyror, enzymer och hormoner i växten.

 

Mikronäringsämnen

Mikronäringsämnen har det gemensamt att de behövs i mindre mängd än makronäringsämnena. Samtidigt är de många gånger avgörande för växtens viktiga funktioner kring ämnesomsättning och tillväxt. Återigen är det dags att påminna om Liebigs tunna. Är det brist på något ämne tas inte de andra upp heller. Använd därför gödselmedel som är naturligt kompletta - inklusive mikronäringsämnen.

 

 

 

 
 
 

Kontakt

 

Allgrow AB
Stora Åvägen 21
436 34 Askim
Sweden

E-mail:
info@allgrow.se